Tevékenységünk

Az újszülött gyilkosságok megelőzéséért!!!

Nap, mint nap hallani a híradásokban megölt, elhagyott újszülöttekről. Ezeket az anyákat elítéli a közvélemény, de kapnak-e segítséget ahhoz, hogy más utat válasszanak kilátástalannak látszó helyzetükben? Mi segítséget nyújtunk nekik.

A Gólyahír Egyesület azért alakult, hogy ezeket az eseteket megelőzzük. A megelőzés szakembereivel, a védőnőkkel fogtunk össze, hogy ezt megvalósítsuk. Ha az anya helyzetét nézzük (hiszen ő az, aki elpusztítja nem kívánt gyermekét) magára maradt, kétségbeesett, kilátástalan, igazán "terhes" állapotban lévőkről van szó.

Az igazi megelőzés szerintünk az, hogy ebben a magára maradt helyzetében legyen egy szalmaszál, egy megértő hang, aki meghallgatja, ráfigyel, és akivel beszélhet problémájáról őszintén, annak veszélye nélkül, hogy elítélik vagy rábeszélik valamilyen általuk helyesnek vélt megoldásra.

Legfőbb elvünk a gyermek életének megmentése. Segítünk megőrizni a titkolt terhességet! Erre még az inkubátor program is jó lenne, de vajon képesek-e a titkolt terhes anyák szülés után, a titokban, egyedül valahol megszült gyermekükkel felkerekedni, buszon, vonaton, héven stb. nekiindulni, és egy inkubátort keresni? Ez már csak "utókezelés"! A megelőzés sokkal hamarabb kell, hogy kezdődjön, lehetőleg a szülés előtt hónapokkal.

Miben tudunk mi segíteni?

Reggel 6-tól 22-óráig, ingyen hívható telefonvonalat működtetünk, hogy a kétségbeesett, krízishelyzetben lévő várandós anyák, akik nem kívánt gyermeket várnak megtaláljanak bennünket. Azért, hogy meg tudják beszélni gondjaikat (inkognitóban, de őszintén) egy hozzáértő szakemberrel.

Erre az esetre specializálódott szakemberek, főleg védőnők fogadják a telefonhívásokat. Az ország minden megyéjében lesz egy ember, aki az anya környezetében tud segíteni, ha kell személyesen is. (Ezért kell minden megyében egy mobiltelefonos gólyahírnök.)

Azért mobiltelefon, mert mi ezt a feladatot munka mellett, szabadidőnkben látjuk el karitatív önként vállalt feladatként, és közben éljük megszokott életünket, nem pedig egy helységben ülve várjuk a hozzánk fordulókat. A segítő szakembernek mobilan elérhetőnek kell lenni.

Az ügyeletre (ingyen számra) befutott hívásokat az illetékes megyei segítőkhöz átirányítjuk, hogy minden megyei telefonos munkatársunk ingyen hívható legyen.

Együtt gondolkozva reméljük, tudunk segíteni, hogy az anya találjon megoldást kilátástalannak tűnő helyzetében.

Pl.: lakást nem tudunk adni, de anyaotthonos elhelyezésben tudunk segíteni, pénzt nem tudunk adni, de felvilágosítjuk, hogy milyen juttatások járnak, és hol tudja megigényelni.

A családsegítő szolgálattal, a gyermekjóléti szolgálattal, illetve a védőnői szolgálattal együttműködve tudunk segíteni kelengye, babakocsi, kiságy, vagy segély megszerzésében.

Aki nem tudja vállalni gyermekét, felvilágosítjuk, hogy milyen lehetőségei vannak a gyermek sorsát illetően, és ezek a különböző megoldások milyen hatással vannak a gyermekre és őrá. A különböző lehetőségek között megemlítjük a nyílt örökbeadást is, /amelyben tudunk segíteni neki/ ha nem tudja, vagy nem akarja vállalni, gyermeke felnevelését. Így Ő gondoskodhat neki szerető családról, megismerheti az örökbefogadó szülőket, és megnyugvással bízhatja rájuk gyermeke nevelését.

Szeretnénk megadni a lehetőséget, hogy a "terhesekből" várandós anyákká válhassanak, tudjanak arról, hogy segítséget kérhetnek, ha nehéz helyzetbe kerülnek. Célunk, hogy felelősségteljes döntést tudjanak hozni önmaguk, és gyermekük sorsáról, és csak végső esetben adják örökbe gyermeküket, ha nem tudják vállalni felnevelését.

Tanácsadásunk legfontosabb alapelvei:

  • Mindig csak a hozzánk fordulókon segítünk!
  • Legyünk tájékozottak, hogy széleskörű felvilágosítást tudjunk adni (továbbképzés).
  • A döntés mindig kizárólag az anyáé és az apáé!
  • Az érvényes törvényeknek megfelelően járunk el.
  • Karitatív munkát végzünk.

Csak magyar állampolgárságú házaspárok, jogerős alkalmassági határozat birtokában jelentkezhetnek hozzánk örökbefogadásra. A nyílt örökbefogadásra jelentkező házaspárokat felkészítjük önként vállalt örömteli feladatukra, hogy a gyermek felnevelése megalapozott döntés legyen. Személyesen segítjük az örökbeadó és az örökbefogadók találkozását, és a gyámhivatali ügyintézést.

Megyénként az örökbefogadó családok utókövetését klubok létrehozásával segítjük, ahol lehetőség van a tapasztalatok átadására, problémák megbeszélésére, hogy érezzék, nincsenek egyedül.

Úgy tudnak segíteni a rászoruló anyáknak, ha megadják nekik ingyen hívható telefonszámunkat.

Továbbra is várjuk önkéntesek jelentkezését, hogy minden megyében legyenek segítő szakemberek.

Mórucz Lajosné
A Gólyahír Egyesület elnöke

Támogatás

Mint közhasznú szervezet, a jogszabályok szerint 2002-től jogosultak vagyunk gyűjteni az adók felajánlott 1%-át.
Kérjük, hogy támogassa Egyesületünket és ajánlja fel adójának egy százalékát, amivel segít kitűzött céljaink elérésében!

Tovább »

Elérhetőségek

INGYEN HÍVHATÓ KRÍZISVONAL

06-80-203-923