Rólunk - Rólunk szól

Szarka Rozália - Gólyahír Egyesület – egyesület a megszületendõ gyermekekért

Egy asszony két dologért képes mindenre: hogy legyen gyereke, illetve, hogy ne legyen. A sors vagy a véletlen nem válogatja meg, hogy hova ad gyermeket és hova nem. Az ebbõl adódó konfliktusokon sokan és sokféle módon próbáltak már eddig is segíteni és ehhez a csapathoz csatlakozott egy évvel ezelõtt a Gólyahír Egyesület, amely azért alakult, hogy egyetlen újszülött se vesszen el.
Napjainkban is - különbözõ okokból ugyan, de újra és újra számtalan asszony kerül olyan helyzetbe, hogy nem tud mit kezdeni terhességével, nem tudja vállalni csecsemõjét. Ilyenkor lesz újsághír a történetbõl, ilyenkor olvashatunk, hallhatunk elhagyott, vagy éppen megölt újszülöttekrõl. Pedig ha a várandós asszony megoldhatatlannak vagy éppen kilátástalannak érzett helyzetében nem marad magára, hanem megértõ és fõleg titoktartó segítõkkel találkozik, akikkel megoszthatja gondját, és akik esetleg megoldást is tudnak kínálni – nos akkor egészen biztos, hogy kevesebb lesz az elveszett újszülött. És ezzel együtt egyre több az olyan házaspár, amely sokévi meddõ várakozás után végre megkaphatja a gyermekáldás, a gyermeknevelés boldogságát.
2000 májusában alapított Gólyahír Egyesületben olyanok találkoztak és fogtak össze, akik nem tudják, és nem akarják már tovább tétlenül nézni, hogy miközben fogy a nemzet, csecsemõk tucatjai nem kapnak lehetõséget az életben maradásra. Olyan civilekrõl van szó, például védõnõkrõl, akik munkájuk közben találkoznak ezekkel az egyéni drámákkal és olyanokról, akik hosszú évek óta hiába vágytak gyermek után és az államilag szervezett örökbefogadás reménytelen útvesztõiben sem sikerült célhoz érniük. A Gólyahír Egyesület a tragédiával végzõdõ krízishelyzetek megelõzésére törekszik és a megszületendõ gyermek életének megmentésére. A megelõzésben elsõsorban a védõnõkkel fogott össze az Egyesület, és ennek eredményeként már az ország tíz megyéjében mûködik a hálózat mobil-telefonos segélyszolgálata. Ezt a lefedettséget azonban teljessé kívánja fejleszteni az országban.
Az Egyesület az egész ország területérõl ingyen hívható krízisvonalat mûködtet: naponta 06-22 óráig.
Tud az Egyesület segíteni abban, hogy felvilágosítsa a krízishelyzetben lévõ várandós asszonyt, hogy milyen juttatások járnak neki, és hogyan tud ezekhez hozzájutni. Nem tud pénzt és lakást adni, de tud segíteni az anyaotthonos elhelyezésben. Tud segíteni a családsegítõ szolgálattal, a gyermekjóléti szolgálattal és ismét csak a védõnõi szolgálattal együttmûködve kelengye, kiságy vagy segély megszerzésében. Annak pedig, aki végképp nem tudja vállalni gyermekét, annak felvilágosítással segítenek, hogy tudja, milyen lehetõségei vannak a gyermeke sorsát tekintve. A különbözõ lehetõségek között szerepel a nyílt örökbefogadás. Az anya ezzel esélyt ad gyermekének arra, hogy szeretõ családban élhessen. A nyílt örökbefogadás lehetõvé teszi azt is, hogy a vérszerinti anya megismerhesse gyermeke jövendõ családját, és így megnyugodva bízza rájuk gyermeke sorsát és jövõjét.
A Gólyahír Egyesület foglalkozik az örökbefogadó családokkal is. Segíti õket abban, hogy felkészülhessenek önként vállalt feladatukra, hogy az örökbefogadás megalapozott és egy életre szóló döntés legyen. Az egyesület szerepet vállal az örökbeadó és az örökbefogadó találkozásának megszervezésében, lebonyolításában és segít a gyámhivatali ügyintézésben is. A rendszeres klubtalálkozók pedig olyan fórumot jelentenek, ahol az új családok megbeszélhetik örömeiket és gondjaikat, és ahol mindig számíthatnak egymásra, illetve az egyesület segítségére.
Vissza a cikkekhez

Támogatás

Mint közhasznú szervezet, a jogszabályok szerint 2002-től jogosultak vagyunk gyűjteni az adók felajánlott 1%-át.
Kérjük, hogy támogassa Egyesületünket és ajánlja fel adójának egy százalékát, amivel segít kitűzött céljaink elérésében!

Tovább »

Elérhetőségek

INGYEN HÍVHATÓ KRÍZISVONAL

06-80-203-923