Rólunk - Rólunk szól

Tíz éves a Gólyahír Egyesület

Ha valaki vágya és lehetõségei ellenére lesz terhes, két út áll elõtte, de az egyiket jelen esetben eleve elvetjük. Ha kihordja a babáját, eldöntheti, hogy otthagyja a kórházban, és soha többé, semmit sem tud róla, vagy állami gondozásba adja, ahonnan nevelõszülõkhöz vagy ismeretlen örökbefogadókhoz kerülhet. A harmadik választás: nyílt örökbefogadással gondoskodni a gyermek jövõjérõl. Ez utóbbiban nyújt segítséget az idén tíz éves százhalombattai civilszervezet, a Gólyahír Egyesület.

BATTA ONLINE /2010.03.04./

A krízisszállás ünnepélyes megnyitása
A nyílt örökbefogadás azt jelenti, hogy az örökbeadó megismerheti gyermeke leendõ családját, azok körülményeit. Van rá példa, hogy az örökbefogadó anya áll szüléskor az életet adó anya mellett. A nyílt örökbeadás után a vér szerinti szülõk nem tarthatnak közvetlen kapcsolatot sem az örökbefogadókkal, sem a gyermekkel, de a Gólyahír Egyesületen keresztül érdeklõdhetnek, évente fényképet kérhetnek. Az utóbbi idõk gyakorlata inkább az, hogy az interneten, a közösségi portálokon követhetik gyermekük sorsát. Ugyanakkor a másik irányba is sokat jelent az egyesület közvetítõ szerepe. Egy esetleges betegség gyógyítása során fontos lehet tudni, volt-e hasonló a vér szerinti felmenõknél.

Az Egyesület segít az örökbe adónak átgondolni, mi lesz a sorsa a gyermekének, és segít feldolgozni az örökbe adás tényét. Védi az örökbefogadókat. Már a várakozás ideje alatt felvilágosító elõadásokat tartanak számukra, a késõbbi családi találkozókon pedig pszichológusok beszélgetnek a szülõkkel és a nagyobb gyerekekkel.
Az elmúlt tíz év alatt 460 gyermek nyílt örökbefogadásánál segített a Gólyahír Egyesület. Tevékenységüket könyv, dokumentumfilm, számtalan újság, tévé és rádióriport mutatta be. Rendszeresen hívnak össze konferenciákat védõnõknek, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, gyámhivatali munkatársaknak. Jelentõs szerepet vállaltak a Polgári Törvénykönyv átdolgozásában, az örökbefogadás törvényi szabályozásában. Ha hatályba lép az új PTK, csak civil szervezeten keresztül lehet majd örökbe fogadni.

- A jelenlegi gyermekvédelmi törvény, valójában csak a vér szerinti szülõket védi. Azt erõlteti, hogy a gyerek visszakerüljön az eredeti családjába, még akkor is, ha õk vagy a körülmények alkalmatlanok a nevelésre – mondja Mórucz Lajosné, az Egyesület elnöke.
A hosszú utat bejárt Gólyahír jelenleg a legnagyobb nyílt örökbefogadást támogató szervezet az országban. A szakemberek mindenhol ismerik õket, ha krízis helyzettel találkoznak, tudják, hogy kihez kell fordulniuk, merre kell irányítaniuk a bajba jutott anyákat. Aki értesül a nyílt örökbefogadás lehetõségérõl, ezt választja, hiszen így nyomon követheti gyermeke sorsát, gondoskodhat arról, hogy jó helyre kerüljön.

- Tisztességesen végezzük a munkánkat, a törvényeket néha jobban ismerjük, mint a hivatalok. Elõfordul, hogy internetes fórumon adják el anyák a gyermekeiket. Mi azért vagyunk, hogy ez ellen harcoljunk. Nem foglalkozunk olyan esetekkel, ha azzal jön a kismama, hogy õ már talált családot születendõ gyermekének. Nálunk 360 család vár örökbe fogadható gyerekre. Az õ "várandósságuk" jóval hosszabb, mint kilenc hónap, akár három év is lehet.
2009. augusztus óta hat férõhelyes krízislakást tartanak fenn Százhalombattán. Hosszú évek alatt gyûlt össze az ára. Jól felszerelt, biztonságos menedék a szülés elõtt álló lányoknak, nõknek.

- Tavaly két hónapig a mi javunkra lehetett telefonálni a 1788-as adományvonalon. Ebbõl 3 millió forint jött össze, további 5,5 millió pedig a felajánlott egy százalékokból. Van egy 80-as, tehát ingyen hívható zöldszámunk, ami egyben lelki segélyszolgálat is, ennek fenntartását a Magyar Telekom támogatja. Az örökbefogadóktól nem fogadunk el támogatást. Az egyesületnek nincs fizetett alkalmazottja, a mûködési költségeket a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatain teremtjük elõ.

Pontosan tíz éve, 2000. március 11-én örökbefogadó családok és szakemberek találkoztak a százhalombattai 2. számú bölcsõdében. Míg a gyerekek az udvaron játszottak, a felnõttek letették a Gólyahír Egyesület alapjait. Ennek emlékére avatnak táblát a bölcsõde falán idén, március 13-án.

Júniusban háromnapos rendezvénnyel ünneplik a jubileumot. Az elsõ napon konferenciára várják a szakembereket, a következõ két nap az országos családi találkozóé lesz, amit most elõször tartanak Százhalombattán. Különbözõ közösségi programokat: fõzõversenyt, focimeccset, kézmûves-foglalkozásokat és sok-sok beszélgetést terveznek. (A képek az Egyesület krízisotthonának avatásán készültek 2009. augusztus 18-án.)

LA

G A L E R I A


Kapcsolódó linkek:
Az eredeti cikk itt olvashatóVissza a cikkekhez

Támogatás

Mint közhasznú szervezet, a jogszabályok szerint 2002-től jogosultak vagyunk gyűjteni az adók felajánlott 1%-át.
Kérjük, hogy támogassa Egyesületünket és ajánlja fel adójának egy százalékát, amivel segít kitűzött céljaink elérésében!

Tovább »

Elérhetőségek

INGYEN HÍVHATÓ KRÍZISVONAL

06-80-203-923