Rólunk - Rólunk szól

Mennyivel gazdagodtak a battai civilek?

Míg a múlt évben 45 százhalombattai civil szervezet jutott támogatáshoz a személyi jövedelemadóból felajánlott egy százalékoknak köszönhetõen, az idén 49-en szerepelnek a listán. A tavalyi 22,5 millió forinttal szemben ezúttal 23,8 millió forint került vissza a városba.

HÍRTÜKÖR ONLINE /2009.10.13./

Összesen 3501 személy rendelkezett 2008-as évi adója egy százalékáról valamelyik százhalombattai civil szervezet javára. A legfigyelemreméltóbb támogatást a Gólyahír Egyesület kapta, több mint 4,5 millió forint érkezett a számlájára 795 adózótól. A második helyen a VUK SE áll, amelyet 156-an támogattak összesen másfél millió forinttal. A harmadik legtámogatottabb szervezet az Eötvös-Effektus Alapítvány, közel másfél millió forinttal 180 felajánlótól. Egymillió forint feletti összeggel gazdagodott a Magyarok Öröksége Alapítvány, az Aranykapu Gyermeknevelési és Oktatásfejlesztési Alapítvány, a Szülõk Fóruma Egyesület, valamint a Gyermekekért Alapítvány is.

A személyi jövedelemadó másik 1 százalékát az érvényes technikai számmal rendelkezõ egyházak valamelyikének lehetett felajánlani. 169 ilyen egyház mûködik Magyarországon, mindegyik kapott felajánlást. A legtöbbet – mintegy 3 milliárd forintot – a Magyar Katolikus Egyház kapta, a Magyar Református Egyház 1 milliárdot, a Magyar Evangélikus Egyház pedig 304 millió forint felajánlásban részesült.

Az idei adóbevalláskor is lehetõség nyílt arra, hogy az adózó kiemelt költségvetési elõirányzatokat támogasson. 289 ezren választották ezt a megoldást, többségük a gyermekszegénység elleni program javára rendelkezett.

Összesen 4,6 millió magánszemély készített adóbevallást, közülük 3,6 millióan ajánlhatták volna fel adójuk 1+1 százalékát, de csak minden második adózó tette ezt meg. Ráadásul, a rendelkezések közül több mint kétszáz ezer érvénytelen, vagy azért, mert több kedvezményezettet jelölt meg az adózó, vagy azért, mert az adott határidõig nem fizette be adótartozását.

G A L E R I A


Kapcsolódó linkek:
Az eredeti cikk itt olvashatóVissza a cikkekhez

Támogatás

Mint közhasznú szervezet, a jogszabályok szerint 2002-től jogosultak vagyunk gyűjteni az adók felajánlott 1%-át.
Kérjük, hogy támogassa Egyesületünket és ajánlja fel adójának egy százalékát, amivel segít kitűzött céljaink elérésében!

Tovább »

Elérhetőségek

INGYEN HÍVHATÓ KRÍZISVONAL

06-80-203-923