Rólunk - Rólunk szól

Biztos menedék a titkolt terheseknek

Lakásavató ünnepséget rendezett a százhalombattai Gólyahír Egyesület augusztus 18-án Százhalombattán. A titkolt terhesek krízisotthonának berendezett ingatlant adományokból vásárolták.


HÍRTÜKÖR ONLINE

A nyílt örökbefogadással foglalkozó Gólyahír Egyesület közel egy évtizede segíti szeretõ és biztonságos családi környezetbe azokat a gyermekeket, akiket édesanyjuk illetve szüleik nem tudnak vállalni. Emellett a várandósság idõszakában támaszt nyújt a nehéz helyzete jutott kismamáknak, hogy felelõsségteljes döntést tudjanak hozni születendõ gyermekük sorsáról. Az országos tevékenységet folytató százhalombattai szervezetnek eddig nagy gondot okozott a terhességet titkoló kismamák elhelyezése. Néhány éve egy helyi vállalkozó, Kolozár György sietett a segítségükre, és ideiglenes szállást ajánlott fel. Ennek egyik nagy hátránya volt, hogy kívül esett a városközponton, megnehezítve a kismamák orvoshoz járását és egyéb ügyeik intézését. Mostantól azonban az erre a célra kialakított, saját tulajdonú krízislakásban tudják fogadni a terheseket, ami ráadásul a centrumban található.

A 12 millió forintos lakás árának negyede a Magyar Telekom 1788-as adományvonalán gyûlt össze. A fennmaradó részt kilenc év alatt takarították meg az egyszázalékos adófelajánlásokból. Az 56 négyzetméteres lakás felújítását, átalakítását az egyesület önkéntesei, örökbefogadó szülõk végezték el. A három szobában hat várandós nõt tudnak elhelyezni. A kismamák augusztus 20-tól vehetik igénybe a Gólyahír új krízislakását, és legfeljebb gyermekük megszületéséig maradhatnak ott. Az egyesület teljes és ingyenes ellátást biztosít számukra.
Milyen élethelyzetben kényszerül egy kismama krízisotthonba, kérdeztük Mórucz Lajosnét, az egyesület alapító elnökét:

- Például akkor – válaszolta -, ha egyedülló, mindenféle támasz nélkül élõ nõ, akit nem jelentettek be a munkahelyén. Amikor észreveszik, hogy terhes, kirúgják, nem tudja fizetni az albérletét, és az utcára kerül. Az egyesület gondoskodik róla, amíg megszül, aztán pedig megszervezzük az anyaotthoni elhelyezését. Ha pedig nem tudja vállalni a gyermeke felnevelését, segítünk a nyílt örökbefogadásban. Emellett az sem ritka, hogy diáklányokat fogadunk be a szállóra, akik nem kívánt gyermeket hordanak, és nem szeretnék, ha errõl tudomást szerezne a környezetük.

Van, aki három hónapot, de olyan is, aki csak három napot tölt a szállón, közvetlenül a szülés elõtt. Az átadás napján két kismama várja, hogy beköltözhessen a praktikusan és barátságosan berendezett lakásba. Mit szóltak szomszédok, amikor megtudták, mire szolgál majd a lakás? – kérdeztük az elnököt.

- Pozitívan állnak hozzánk, és segítõkészek.
- Rengeteg elõítélet lengi körül ezt a területet, és nagyon nehéz megértetni az emberekkel, mekkora lehetõséget kínál az egyesület az élet másfajta folytatására, vagyis hogy egy-egy telefonhívás valóban sorsdöntõ lehet – mondta Katona Klári, a Telekom adományvonal arca, aki szintén részt vett a lakásavatáson. Az elmúlt hat évben több mint 190 millió forint gyûlt össze az adományvonalon keresztül, aminek köszönhetõen több mint harmincöt civil szervezet kapott jelentõs segítséget a tervei megvalósításához. Az eredményekrõl azonban alig-alig tudtunk hírt adni – teszi hozzá -, mivel a média számára ezek érdektelenek.

A Gólyahír Egyesület fennállása óta 415 kisgyermek nyílt örökbefogadásában segített az ország minden táján. A szervezetnek az összes megyében van telefonos munkatársa, akiket napi 24 órában hívhatnak a krízishelyzetbe került várandósok, illtve az örökbefogadást tervezõ párok.
Éppen a négyszázadik örökbefogadott gyermek édesanyja volt az a kismama, aki az adományvonal orzságos kampányának köszönhetõen hallott a Gólyahírrõl. Terhessége végén itt lakott, az egyesület százhalombattai átmeneti szállásán, gyermeke számára az egyesület segítségével talált örökbefogadó szülõket. Nem õ volt az egyetlen, aki az országos kampánynak köszönhetõen értesült a civil szervezet kínálta lehetõségekrõl.

A 1788-as adományvonal használatára pályázat útján válnak jogosulttá a szervezetek. A Gólyahír sikeres pályázatát Sebõk Zsuzsanna írta, aki örökbefogadó szülõként támogatja az egyesület tevékenységét. A harmincöt éves pszichológus és negyvenöt éves mozgássérült férje számtalan sikertelen mesterséges megtermékenyítés után döntött az örökbefogadás mellett. Elvégezték a szükséges tanfolyamot, megszerezték az alkalmassági határozatot, és minden nyílt örökbefogadással foglalkozó szervezetnél bejelentkeztek. Volt, ahol a férj kora és mozgáskorlátozottsága akadályt jelentett, az Alfa Szövetségnél és a Gólyahírnél azonban kaptak esélyt. Három örökbefogadási kísérletük vallot kudarcot. Az elsõ alkalommal kiskorú volt a szülõ anya, és amikor a gondviselõje értesült róla, hogy a nyílt örökbefogadásnál az örökbefogadók és az életet adó ismerik egymást, a titkolt örökbeadás mellett döntött. Második alkalommal azért gondolta meg magát a vér szerinti család, mert az ultrahangos viszgálaton kiderült: a négy lány után ezúttal fiuk születik. Harmadszorra nem írta alá a lemondó nyilatkozatot a szülõ anya szerb állampolgárságú férje. Negyedszer azonban megszületett Lenke, akire érdemes volt várni, mert gyönyörû!

Az egyéves kislány ott csúszik-mászik a lakásavatóra érkezett vendégek lába körül. Mindenki a csodálja. Õ szerepelt az adományvonal országos kampányának reklámszpotjában is, igaz, az arcát akkor nem láthattuk.

A Gólyahírnek 25 önkéntes dolgozik. Vezetõjük, Mórucz Lajosné, az egykori védõnõ 2000 márciusában, a százhalombattai bölcsõdében alapította meg a civil szervezetet. Munkáját 2002-ben Pro Caritate Díjjal, 2006-ban pedig a Magyar Védõnõk Egyesületének Díjával ismerték el. Az egyesületet a Nonprofit Szövetség tavaly az Év Szervezetének választotta, Mórucz Lajosné a TV Ügyvédjének Érted Érmét és a Promenád Díjat is megkapta.

G A L E R I A


Kapcsolódó linkek:
Az eredeti cikk itt olvashatóVissza a cikkekhez

Támogatás

Mint közhasznú szervezet, a jogszabályok szerint 2002-től jogosultak vagyunk gyűjteni az adók felajánlott 1%-át.
Kérjük, hogy támogassa Egyesületünket és ajánlja fel adójának egy százalékát, amivel segít kitűzött céljaink elérésében!

Tovább »

Elérhetőségek

INGYEN HÍVHATÓ KRÍZISVONAL

06-80-203-923