Rólunk - Rólunk szól

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - Elkészült a krízislakás, a biztos menedék a titkoltan terhes kismamáknak

A nyílt örökbefogadásokkal foglalkozó Gólyahír Egyesület közel egy évtizede segíti szeretõ és biztonságos családi környezetbe azokat a kisbabákat, akiket édesanyjuk illetve szüleik nem tudnak vállalni. E mellett támaszt nyújt a várandósság idõszakában nehéz helyzete jutott kismamáknak, hogy felelõsségteljes döntést tudjanak hozni születendõ gyermekük sorsáról. Az országos tevékenységet folytató, százhalombattai civil szervezetnek eddig nagy gondot okozott a terhességet titkoló kismamák elhelyezése, ám mostantól egy külön, ilyen célra kialakított krízislakásban tudják fogadni a várandós anyukákat.

Gólyahír Egyesület, MTI ...

Tisztelettel meghívjuk Önt
A mozaikkép Puskás Éva alkotása
a Gólyahír Egyesület új krízislakásának ünnepélyes átadására,
és az azt követõ sajtótájékoztatóra, melyet
2009. augusztus 18-án (kedden) 11.00 órakor tartunk
Százhalombattán ....... címen.


Az eseményen jelen lesz az adományvonal arca, Katona Klári énekesnõ, a lakás kialakításában közremûködõ apukák, és a Gólyahír Egyesület több munkatársa. A sajtótájékoztatót Mórucz Lajosné, az egyesület alapító elnöke tartja.

A Gólyahír Egyesület krízislakásához adományokból gyûlt össze a szükséges összeg. A 12 millió forintos lakás árának egynegyedét a Magyar Telekom 1788-as adományvonalán keresztül érkezett felajánlások teszik ki. A fennmaradó részt a több év alatt összegyûjtött 1%-os adó felajánlásokból sikerült fedeznie a szervezetnek. A szükséges átalakításokat önkéntes munkával végezték el, fõként “gólyahíres apukák”. A lakás 56 m2 alapterületû, 1+2x1/2 szoba található benne, és 4-6 várandós nõ egyidejû befogadására alkalmas. Az életet adó anyák 2009. augusztus 20-tól vehetik igénybe a Gólyahír Egyesület új segítõ szolgáltatását és legfeljebb kisbabájuk megszületéséig maradhatnak az új helyen. Addig természetesen teljes ellátást kapnak, és térítési díj sincs! A lehetõség már most sokak érdeklõdésére tart számot, több titkolt terhes várja, hogy beköltözhessen.

A Gólyahír Egyesület fennállása óta 415 kisgyermek nyílt örökbefogadásában segített, az ország minden táján. A szervezetnek az összes megyében van telefonos munkatársa, hogy fogadja a kétségbe esett, tanácstalan kismamák, vagy éppen a gyermekre vágyó párok hívását. Az egyesületnek 25 karitatív munkatársa van, köztük az alapító és elnök Mórucz Lajosné. Az egykori védõnõ 2000 márciusában, a százhalombattai bölcsõdében alapította meg a Gólyahírt. Munkáját 2002-ben Pro Caritate Díjjal, 2006-ban pedig a Magyar Védõnõk Egyesületének Díjával ismerték el. Az egyesületet a Nonprofit Szövetség tavaly az Év Szervezetének választotta, illetve Mórucz Lajosné a TV Ügyvédjének Érted Érmét, és a Promenád Díjjat is megkapta.

A médiumok által nyújtott nyilvánosság gyermekek életét mentheti meg. Kérem, tudósításával segítse Ön is a reményt vesztett kismamák, családra váró kisbabák és gyermekre vágyó családok érdekében végzett munkánkat!

Százhalombatta, 2009. augusztus 13.

Gólyahír Egyesület


További információk:
Gólyahír Egyesület, Mórucz Lajosné – elnök
+36(30) 251 7120
golyahir@freemail.hu, www.golyahiregyesület.hu

További információk a Gólyahír Egyesület tevékenységérõl

Az újszülöttgyilkosságok megelõzéséért!

Sokszor hallani a híradásokban megölt, elhagyott újszülöttekrõl. Az ezen súlyos esetekben érintett anyákat elítéli a közvélemény, de kapnak-e segítséget ahhoz, hogy más utat válasszanak kilátástalannak látszó helyzetükben? Mi segítséget nyújtunk nekik.

A Gólyahír Egyesület azért alakult, hogy az ilyen eseteket megelõzzük. A megelõzés szakembereivel, a védõnõkkel fogtunk össze, hogy ezt megvalósítsuk. Ha az anya helyzetét nézzük (hiszen õ az, aki elpusztítja nem kívánt gyermekét) magára maradt, kétségbeesett, kilátástalan, igazán "terhes" állapotban lévõ nõkrõl van szó.

Az igazi megelõzés szerintünk az, hogy ebben a magára maradt helyzetében legyen egy szalmaszál, egy megértõ hang, aki meghallgatja, ráfigyel, és akivel beszélhet problémájáról õszintén, annak veszélye nélkül, hogy elítélik vagy rábeszélik valamilyen, általuk helyesnek vélt megoldásra.

Legfõbb elvünk a gyermek életének megmentése. Segítünk megõrizni a titkolt terhességet! Ebben nyújt segítséget az inkubátor program is, ám képesek-e a titkolt terhes anyák szülés után, a titokban, egyedül, valahol megszült gyermekükkel felkerekedni, buszon, vonaton, héven stb. nekiindulni, és egy inkubátort keresni? Ez már csak "utókezelés"! A megelõzés sokkal hamarabb kell, hogy kezdõdjön, lehetõleg a szülés elõtti hónapokban.

Hogyan segítünk még?

Reggel 6-tól 22-óráig, ingyen hívható telefonvonalat mûködtetünk, hogy a kétségbeesett, krízishelyzetben lévõ várandós anyák, akik nem kívánt gyermeket várnak, megtaláljanak bennünket. Azért, hogy meg tudják beszélni gondjaikat (inkognitóban, de õszintén) egy hozzáértõ szakemberrel.

Erre az esetre specializálódott szakemberek, fõleg védõnõk fogadják a telefonhívásokat. Az ország minden megyéjében van segítõnk, aki az anya környezetében tud segíteni, ha kell személyesen is. Mobiltelefonon elérhetõk, mert mi ezt a feladatot munka mellett, szabadidõnkben látjuk el, karitatív, önként vállalt feladatként, és közben éljük megszokott életünket, nem pedig egy helységben ülve várjuk a hozzánk fordulókat. Az ügyeletre (ingyen számra) befutott hívásokat az illetékes megyei segítõkhöz átirányítjuk, hogy minden megyei telefonos munkatársunk ingyen hívható legyen. A családsegítõ szolgálattal, a gyermekjóléti szolgálattal, illetve a védõnõi szolgálattal együttmûködve segítünk kelengye, babakocsi, kiságy, vagy segély megszerzésében illetve anyaotthonos elhelyezésben is.

Aki nem tudja vállalni gyermekét, felvilágosítjuk, hogy milyen lehetõségei vannak a gyermek sorsát illetõen, és ezek a különbözõ megoldások milyen hatással vannak a gyermekre és õrá. A különbözõ lehetõségek között megemlítjük a nyílt örökbeadást is, /amelyben tudunk segíteni neki/ ha nem tudja, vagy nem akarja vállalni, gyermeke felnevelését. Így Õ gondoskodhat neki szeretõ családról, megismerheti az örökbefogadó szülõket, és megnyugvással bízhatja rájuk gyermeke nevelését.

Szeretnénk megadni a lehetõséget, hogy a "terhesekbõl" várandós anyákká válhassanak, tudjanak arról, hogy segítséget kérhetnek, ha nehéz helyzetbe kerülnek. Célunk, hogy felelõsségteljes döntést tudjanak hozni önmaguk, és gyermekük sorsáról, és csak végsõ esetben adják örökbe gyermeküket, ha nem tudják vállalni felnevelését.

Mórucz Lajosné
a Gólyahír Egyesület elnöke


G A L E R I A


Kapcsolódó linkek:
MTV - HÍRADÓ online
Népszava online
HírExtra.hu
Önkormányzati közéleti hírportálVissza a cikkekhez

Támogatás

Mint közhasznú szervezet, a jogszabályok szerint 2002-től jogosultak vagyunk gyűjteni az adók felajánlott 1%-át.
Kérjük, hogy támogassa Egyesületünket és ajánlja fel adójának egy százalékát, amivel segít kitűzött céljaink elérésében!

Tovább »

Elérhetőségek

INGYEN HÍVHATÓ KRÍZISVONAL

06-80-203-923