Rólunk - Rólunk szól

Bárki kerülhet bajba

Apró tanyáról és a Rózsadombról is kérték már a Gólyahír Egyesület segítségét
EREDETILEG AZ ÖRÖKBEFOGADÁST NÉPSZERŰSÍTŐ KAMPÁNY miatt kerestem fel a Gólyahír Egyesületet, aztán a látogatásnak szomorú apropót adott a hír: megint egy halott újszülöttet találtak a kukák mellett, ezúttal Nyíregyházán. Csecsemőgyilkosság lett a nem kívánt várandósság vége. Holott lenne megnyugtató megoldás. Az örökbeadás gondoskodást jelent; tisztelni kell ezért az életet adó nőket, és nem elítélni – véli Mórucz Lajosné, a közhasznú szervezet elnöke.

– Mit lehet tenni azért, hogy ne a kukában végezze egy baba?!

– Úgy segíteni a bajba jutott anyán, ahogyan ő szeretné, ahogyan neki a legjobb – védőnőként ezzel a céllal hoztuk létre a Gólyahír Egyesületet 2000 márciusában. Ha kell, támogatjuk a válságban lévő, a helyzetét kilátástalannak látó várandóst abban, hogy biztonságosan kihordhassa, megszülhesse gyermekét, és a saját családjában nevelhesse fel. Ha ezt bármilyen okból nem tudja megtenni, a közbenjárásunk révén nyílt örökbefogadással gondoskodhat számára családról. Lényeges, hogy nem kényszerítjük rá a kismamára sem a baba megtartását, sem az örökbeadást. Mi a lehetőséget adjuk meg a helyes döntésre. Ha kell, anyaotthont vagy babakelengyét kínálunk, ha kell, szülőt keresünk.

– Kik fordulnak önökhöz?

– Bárki kerülhet bajba. Jöttek már hozzánk apró tanyáról és a Rózsadombról egyaránt, kisegítőiskolát végzettek és többdiplomások, 14-től 42 évesig. Vannak kiskorú diákok – szinte még maguk is gyermekek –, akik abszolút nem készek arra, hogy anyává váljanak. Akadnak sokgyermekes családok, ahol az újabb jövevény felnevelése súlyos nehézséget okozna. És vannak olyan várandós kismamák, akik nem a férjüktől estek teherbe, és a férj csak olyan áron fogadja vissza őket, ha örökbe adják a gyereket. De leginkább olyan nők fordulnak hozzánk, akik egyedül maradtak, sem az apa, sem a családjuk nincs mellettük. Egyedül, albérletben, a legfeljebb 40-50 ezer forintos gyesből gyereket nevelni: lehetetlenség. Számukra az örökbeadás jelenti a végső, megnyugtató megoldást.

– Megnyugtató?

– Pontosan. Aki nyíltan lemond a gyermekéről, az igenis felelősségteljesen gondoskodik róla. Nem eldobja a gyermekét, hanem családot keres neki maga helyett.

– Nem a Gólyahír keres?

– Közösen keressük a gyermeknek legjobb megoldást. Az egyesület várólistáján most körülbelül 510 pár szerepel: csak Magyarországon élő, magyar állampolgárságú házaspárok, maximum egy gyerekkel. De nem automatikusan az első helyezetthez kerül a soron következő újszülött, hanem az életet adó kéréseit is figyelembe vesszük. Például szeretné, hogy a kicsi családi házban éljen, diplomás szülőkhöz kerüljön vagy első gyerek legyen. Nyilvánvalóan olyan életet szeretne a gyermekének, amilyet ő maga nem tud megadni neki. A mostani ismeretterjesztő kampány egyik célkitűzése éppen az, hogy a közvélemény ne ítélje el az örökbe adó nőket. Hiszen sok bajbajutott éppen azért titkolja el a nem kívánt terhességét – és sajnos évente 10-15 nő a csecsemőgyilkosságig jut kétségbeesésében –, mert fél a megalázástól, a környezete, nem ritkán a saját családja haragjától. Bezzeg aki abortuszra megy, azt nem ítélik el! Merthogy arról rendszerint senki sem tud, hogy az illető megölte a magzatát. Tessék végiggondolni: ki a rosszabb anya?

– Mit jelent a nyílt és a titkos örökbefogadás?

– Titkos örökbefogadás esetében a várakozók az állami rendszerből kapnak gyereket, és a felek sohasem találkoznak, semmit sem tudnak egymásról. Ezzel szemben a nyíltnál az örökbe adó nő vagy szülők az örökbe fogadó szülőket személyesen megismerik, ezután bízzák rájuk gyermeküket a gyámhivatalban.

– Nem kockázatos, hogy a felek ismerik egymást?

– Dehogy! Pontosan ez nyugtatja meg mindkét felet. Az életet adó nő addig legtöbbször aggódik, vajon kihez kerül a gyermeke?! Akkor talál lelki békére, ha találkozik a házaspárral, megismeri a történetüket, mi mindent megtettek már, hogy gyermekük legyen, és a saját szemével látja, mennyire várják ezt a babát. Nagy kő esik le a szívéről, ha megbizonyosodik arról, biztosan nagyon fogják szeretni. Az örökbefogadóknak is megnyugvás, hogy valamit mégiscsak megtudhatnak a gyermek gyökereiről, a származásáról. Idővel őszintén tudnak válaszolni a gyermek kérdéseire, aki nem érzi majd magát eltaszítottnak, mert az életet adó gondoskodott számára szerető örökbe fogadó családról.

– Sosem szülőanyát mond, hanem életet adót.

– Az egyik örökbeadónk találta meg ezt a szép kifejezést. Ugyanis egy gyermeknek egy anyukája van: aki felneveli. Ő az édesanyja. Az életet adót pedig tisztelni kell, amiért nem abortuszra ment, hanem kihordta és megszülte a babát, s ezzel a legdrágább dolgot adta gyermekének: az életet. Igaz, egy 2013-as jogszabályváltozás óta újszülött esetében hat hetet várni kell, csak azután válik végérvényessé az örökbefogadás.

– Tehát van hat hét izgalom, nehogy az örökbeadó visszakérje a babát...

– Így igaz. A családok félve töltik ezt a hat hetet. A Gólyahírnél 2013 óta három esetben fordult elő, hogy az életet adó visszakérte a babát – annak a három örökbefogadó családnak tragikus volt ezt megélnie. Szerintem ez egy rossz rendelkezés, felelőtlen meggondolásra sarkallhatja a nőket, akiknek a szülésig van idejük meghozni a döntést. Holott a nyílt örökbefogadás egyik óriási előnye éppen az, hogy a felek egymás kölcsönös megismerésével gyorsan, a születéstől számított néhány napon belül megnyugtatóan rendezhetnék a helyzetet. Mint korábban.

– Szabad tudni, mi lett végül annak a három visszakért babának a sorsa?

– Közülük kettőt az életet adó neveli, a harmadik történet viszont szomorú véget ért. A gyerek előbb állami gondoskodásba került, azóta pedig titkos örökbefogadással rendeződött a sorsa. Sok hónapnyi hányattatás után.

– Hány újszülött talált családra az egyesületen keresztül?

– Tavaly 36, de az egyik évben volt már 66 csecsemő is. Évente annyi házaspárt segítünk gyermekhez, mint a másik hat, nyílt örökbefogadással foglalkozó szervezet együttvéve. A mai napig 875 gólyahíres baba született. Külön öröm látni, hogy a gólyahíres házaspárok és gyermekeik – a sorsközösség okán – egy nagy családot alkotnak, az örökbefogadás után is kapcsolatot tartanak: a nyári országos találkozókon kívül év közben a zárt Facebook-csoportban beszélgetnek, tapasztalatokat cserélnek, nemrég pedig beindult a klubélet is. A napokban olvastam az egyik édesapa köszönő sorait a neten: amikor a gólyahíres szülőtársak megtudták, hogy egyedül maradt 13 éves fiával, azonnal segítő kezet nyújtottak nehéz helyzetében.

– Mennyi időt kell várni egy újszülöttre?

– Általában öt év a várakozási idő, mire egy pár a lista elejére kerül. Kivéve, ha a házaspár extra helyzetből is vállal babát. Például koraszülöttet, beteg vagy roma származású anya gyermekét. Akikre kisebb a „kereslet”.

– Szabad diszkriminálni, mondjuk, a cigány vagy néger gyermekeket?

– Jelentkezéskor egészen pontosan így tesszük fel a kérdést a házaspároknak: „elfogadnának-e más etnikai csoporthoz tartozó gyermeket?”. Ez így nem bántó megfogalmazás, ugyanakkor a kérdés megkerülhetetlen. Nekünk fontos tudni, nekik pedig joguk van erről dönteni.

– Az örökbefogadó szülők között két út létezik: egyesek a végsőkig titkolják, hogy nem vér szerinti gyermeket nevelnek, míg mások nyíltan vállalják első perctől. Mi a helyes hozzáállás ön szerint?

– Egyértelműen az őszinteség. Már csak azért is, mert aki örökbe fogad egy gyermeket, az attól kezdve a sajátja, akárki szülte is. Szerencsére napjainkban az örökbefogadók túlnyomó többsége is az egyenes utat választja. „Én anya szívéből születtem, nem a pocakjából” – elsőre biztosan nem értik ezt a mondatot az óvodástársak, de ha az okos pedagógusok és a szüleik tovább formálják ezt a beszélgetést, a képlékeny gyereklelkek máris nyitottá válnak egy újonnan megismert élethelyzet, talán még a másság elfogadására is.

– A másság elfogadásán vitatkoznék, de szerintem manapság már nem úgy tekintenek az örökbefogadókra, mint a fehér hollóra.

– Nem fehér hollók, hanem sokak szemében jótét lelkek ők, glóriával a fejükön, akik idegen gyereket fogadtak be a családjukba. Nem helyes ez a gondolkodás. Az örökbefogadás kölcsönös ajándék. Ezeket a házaspárokat a gyermek tette szülővé, együtt váltak családdá.

Kapcsolódó linkek:
SzabadföldVissza a cikkekhez

Támogatás

Mint közhasznú szervezet, a jogszabályok szerint 2002-től jogosultak vagyunk gyűjteni az adók felajánlott 1%-át.
Kérjük, hogy támogassa Egyesületünket és ajánlja fel adójának egy százalékát, amivel segít kitűzött céljaink elérésében!

Tovább »

Elérhetőségek

INGYEN HÍVHATÓ KRÍZISVONAL

06-80-203-923