Rólunk - Rólunk szól

Felújítják a krízislakást

Nyolcszázötven ezer forintos támogatás gyûlt össze a Freedom újévi jótékonysági koncertjén a Gólyahír Egyesület javára Százhalombattán. A szervezõk nevében Katona Tamás adta át az összeget Mórucz Lajosnénak, a civil szervezet vezetõjének február 1-jén a városházán. Az egyesület a városban fenntartott krízislakás felújítására fogja költeni a pénzt.
Büszkeség a város számára, hogy nálunk jött létre az országos hatókörû egyesület, amelynek tiszteletre méltó munkájához különleges tudásra, felkészültségre, érzékenységre van szükség – mondta el az átadáson Sinka László alpolgármester. Négy évvel ezelõtt õ javasolta, hogy a Freedom egyre népszerûbb koncertjeit állítsák karitatív cél szolgálatába. Azóta minden évben egy-egy városi civil szervezet a rendezvények kedvezményezettje. Kiemelte azt is: az újévi hangversenyekre számos befolyásos személyiség érkezik a város határain túlról is, akik elviszik Százhalombatta jó hírét. Reményének adott hangot, hogy a koncerteket, amelyeket az önkormányzat továbbra is támogat, hamarosan az új, többfunkciós sportcsarnokban lehet majd megrendezni.

Katona Tamás szervezõ hangsúlyozta: arra törekednek, hogy zeneileg is évrõl évre különlegest, sokféle igényt kielégítõt nyújtsanak. A Freedom zenekar tagjai külföldön is egyre ismertebbek, ez teszi lehetõvé a sztárvendégek szerepeltetését bármelyik formációjukkal. Nagyszerû érzés, hogy a közönség évrõl évre nagyobb összegû adakozással járul hozzá a rendezvény sikeréhez, de szervezõként talán még ennél is nagyobb öröm örömet okozni, bejelenteni, hogy mely szervezet a kedvezményezett. Nagyon jó érzés támogatni a Gólyahír életigenlõ munkáját.

Mórucz Lajosné elmondta, hogy terveik szerint az egyesület százhalombattai krízislakását fogják felújítani az adományból. Kifestik a 2009-ben vásárolt ingatlant és korszerûsítik a világítását is, hogy nagyobb kényelmet biztosítsanak a kismamáknak, akik használják. A lakás évente körülbelül húsz titkolt terhesnek biztosít menedéket. Vannak, akik csak napokat, vannak, akik hónapokat töltenek ott a szülésig. Most például olyan hajléktalan anya is tartózkodik a lakásban, akik terhessége ötödik hónapjáig az utcán aludt.

A 2000-ben alapított Gólyahír eddig 835 újszülött nyílt örökbeadásában közremûködött és több mint 300 szülõanyának segített – kelengyével, anyaotthoni elhelyezéssel, tanácsadással – abban, hogy fel tudja vállalni nem tervezett gyermeke nevelését. Jelenleg 520 házaspár várakozik az egyesületnél arra, hogy örökbe fogadhasson, csak januárban 32-en jelentkeztek be. A civil szervezetnél egy négyórás adminisztrátor kivételével minden munkatárs önkéntesen tevékenykedik. Negyven készülékbõl álló telefonos flottán várják a krízishelyzetbe került kismamák hívásait az ország egész területén. Kapcsolatot tartanak az örökbefogadó családokkal is. Éves országos találkozóikon hat-hétszáz fõs közösség gyûlik össze. A legközelebbit június elején rendezik meg a százhalombattai csónakházban.

Mórucz Lajosné kiemelte: nagyon jó érzés látni, ahogy felnõnek a Gólyahíres gyerekek. A legidõsebb, akinek az örökbe adásában közremûködött, húsz éves és jogi egyetemre jár.

Kapcsolódó linkek:
HírtükörVissza a cikkekhez

Támogatás

Mint közhasznú szervezet, a jogszabályok szerint 2002-től jogosultak vagyunk gyűjteni az adók felajánlott 1%-át.
Kérjük, hogy támogassa Egyesületünket és ajánlja fel adójának egy százalékát, amivel segít kitűzött céljaink elérésében!

Tovább »

Elérhetőségek

INGYEN HÍVHATÓ KRÍZISVONAL

06-80-203-923