GÓLYAHÍR AZ ÉLETÉRT

A Magyar Telekom támogatást nyújtott a krízishelyzetben lévõk számára fenntartott zöldszám mûködtetéséhez is, így 2008-ban a Gólyahír Egyesület is élhetett ezzel a lehetõséggel. Az egyesület céljainak elérésében az Adományvonal nemcsak az anyagiak miatt fontos, hanem azért is, mert az Adományvonal hirdetései által még több ember hallhat a Gólyahír tevékenységérõl. Talán éppen olyanok, akik nem tudják, kihez fordulhatnának. A mostani speciális célcsoportnál az is elképzelhetõ, hogy maga a hirdetés közvetlenül életet menthet!
A telefonhívásokból összegyûlõ pénz segítségével az egyesület létrehozhatja saját tulajdonú krízisotthonát egy fõvároshoz közeli településen, és ezzel megteremtheti azt az állandó bázist, ahol méltó körülmények között készülhet a szülésre a terhességét titkoló anya.

Bizonyára mindenki átélte már azt a borzasztó érzést, amikor a rádió vagy a televízió csecsemõgyilkosságokról ad hírt. Hazánkban évente körülbelül kéttucatnyi ilyen eset kerül nyilvánosságra, de szakértõk szerint ennél jóval nagyobb az újszülötteket érintõ halált okozó erõszak mértéke. Azok számára, akik viszonylag rendezett körülmények között élnek, szinte elképzelhetetlen a helyzet, amely ilyesmit eredményezhet, megmagyarázhatatlan a motiváció, amely ilyen tetthez vezet. Ha valaki képes arra, hogy túllépjen a sztereotip ítéleteken, és megpróbál a jelenség mögé nézni, az egyrészt válsághelyzetbe jutott, tanácstalan, kétségbeesett nõket talál, akik nem kapnak támogatást, segítséget a családjukban és a szûkebb társadalmi környezetben. Sõt gyakran reális veszélyként jelentkezik az elutasítás vagy akár a kitaszítottság. Másrészt ott van egy éppen csak bimbózó élet, a megszületendõ gyermek, aki a világ állapotától függetlenül esélyt érdemel. Mert ember! És harmadikként – a két elõbbi tétel kézenfekvõ szintéziseként – ott vannak azok a családok, melyek gyermekre vágynak, és valamilyen oknál fogva ez természetes úton még segítséggel sem adatik meg nekik.

A helyzet megoldására tett állami kísérlet, az „Inkubátor babamentõ program” nem váltotta (nem válthatta) be a hozzá fûzött reményeket, és éppen emiatt van szükség az olyan civil szervezõdésekre, mint a Mórucz Lajosné kezdeményezésére 2000-ben létrejött Gólyahír Egyesület. A százhalombattai székhellyel mûködõ, kiemelten közhasznú szervezet önkéntesei országszerte jelen vannak, és mindent megtesznek azért, hogy a fentiekben vázolt krízishelyzetet megelõzzék vagy megoldják.

Az egyesület elsõdleges célcsoportjába azok a krízishelyzetben levõ anyák tartoznak, akik az egyesülethez fordulnak, mert egyedül nem tudják megoldani azt a helyzetet, amelybe a váratlan terhesség által sodródtak. Róluk elmondható, hogy életkor, iskolázottság, családi állapot és szociális körülmények szempontjából nem lehet tipizálni õket. Ami közös bennük, hogy a nem várt fogantatás megoldhatatlan krízist idézett elõ életükben, olyannyira, hogy a legközvetlenebb környezetük elõl is megpróbálják eltitkolni a helyzetet. (A leleplezéstõl való félelem viszont irreálissá növekedhet, ahonnan egyenes út vezet a lehetõ legrosszabb megoldásig.) Az alapítástól 2008 végéig az egyesület ötszázhetven várandós anyának segített problémái megoldásában. A segítség nagyon sok féle lehet a szakemberek által nyújtott telefonos és/vagy személyes konzultációtól a távoli kórházban vagy anyaotthonban történõ elhelyezésen keresztül a titkolt terhesség kihordását lehetõvé tevõ krízisszállásig.

A másodlagos célcsoportot – akiknek megtalálása legalább olyan fontos, mint az életadó anyáké – azok a házaspárok alkotják, aki gyámhatóság által kiállított alkalmassági igazolással rendelkeznek, és nyílt örökbefogadásban gondolkodnak. A nyílt örökbefogadás lényege, hogy az életadó nyomon követheti gyermekét, akit annyira szeret, hogy még lemondani is hajlandó róla… mert nézzünk szembe a ténnyel, bármilyen furcsán hangzik, sokszor errõl van szó: sokkal jobban jár a nem várt gyermek, ha egy szociális és lelki krízisektõl szaggatott család helyett egy kiegyensúlyozott és szeretõ környezetben nõhet fel, ahol nem a vér szava az egyetlen kötelék. 2008-ig több mint ezerháromszáz család jelezte örökbefogadói szándékát az egyesület felé.
Ha akadna, aki látatlanban elítélné ezeket az anyákat, az próbálja meg a gyermekek szempontjából végiggondolni a helyzetet, és azt, hogy az újszülöttek az élet lehetõségét kapják meg a Gólyahír Egyesület és az Adományvonal segítségével.

G A L E R I A