Rólunk - Rólunk szól

Súlyos pszichiátriai betegség alakulhat ki az abortusz miatt

A nõk 10-50 százaléka szenved valamilyen pszichiátriai betegségben a terhességmegszakítás után. Ez kamaszkorban fokozottan igaz, abban a sérülékeny életszakaszban még nagyobb eséllyel alakul ki poszttraumás stressz, depresszió vagy szorongás.
Örökbeadás vagy abortusz?

Mindig is voltak, vannak és lesznek olyan nõk, akik rossz idõpontban, nem abban a kapcsolatban, amiben élnek vagy véletlenül estek teherbe, és nem kívánják a gyermeket vállalni — mondta Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke. Úgy véli, hogy sokkal jobb lenne, ha a gyermeket inkább örökbe adná az anya az abortusz helyett. A Gólyahír Egyesületnél ötszázan várnak arra, hogy gyermeket fogadjanak örökbe. Az egyesület 820 gyermeket adott örökbe az elmúlt 16 évben.

Nagy tisztelet jár azoknak a nõknek, akik nem vetetik el a gyermeküket, életet adnak neki, és örökbe adják, de ennek is komoly lélektani következményei vannak — fûzte hozzá Rendes Krisztina klinikai szakpszichológus.

Az abortusz nem feltétlenül okoz krízisállapotot. A krízis akkor áll elõ, ha egy döntésképtelenség keletkezik, akár a megtartással, akár az elvetetéssel kapcsolatban — magyarázta a pszichológus. A krízis kialakulásában annak is szerepe van, hogy a gondjait mennyire tudja valaki megosztani a barátaival, milyen családi mintát hozott otthonról, milyen a személyisége, hogy tud ezzel a helyzettel megküzdeni, milyen a kapcsolati státusza.

Poszttraumás stressz, szorongás, depresszió

Kutatások mutatják, hogy az abortusz elõtt a szorongás szintje a kritikai határérték fölé emelkedik — mondta a pszichológus. Minél magasabb volt a mûtét elõtt, arányosan annál kevésbé tud csökkenni a terhességmegszakítás után. Utánkövetéses vizsgálatokban a nõk 30 százaléka számolt be arról, hogy nem bánta meg a döntését. A nõk 10-50 százalékánál azonban pszichiátriai betegség alakul ki a mûtét után.

A kamaszok óriási veszélyben vannak

A 14-18 év közötti fiatalok egy labilis életszakaszban vannak, ez egy fejlõdési krízisállapot alapból, így ha ebben az életkorban következik be egy nem kívánt terhesség, sokkal nagyobb az esélye valamilyen pszichiátriai kórképek kialakulásának — mondta Rendes Krisztina.

Ha az iskolákban rendszeresen megfelelõ felvilágosítást tartanának a szakemberek, akkor információ birtokába kerülnének a fiatalok, mind a fiúk, mind a lányok, és jobban odafigyelnének a védekezésre — mondta a Gólyahír Egyesület elnöke.

Eltitkolt örökbeadás, eltitkolt abortusz

A nõk többsége szégyenli, ha elveteti a gyermekét, óhatatlanul van egy negatív elõjele, ha valaki abortusz alá veti magát — mondta a pszichológus, de ezt a stresszt tudja oldani a család. Amennyire szeretnék titokban tartani a terhességmegszakítást, ugyanennyire szeretnék azt is leplezni a nõk, ha úgy döntenek, hogy megtartják a babát, de szülés után örökbe adják — mondta Mórucz Lajosné. Az egyesületnek van egy krízislakása is, ahol a második, harmadik trimeszterben lakhat az kismama, aki szeretné titokban tartani a várandósságát.

A baba hat hetes koráig meggondolhatja magát az anya

Az anyának van arra lehetõsége, hogy meggondolja magát, ezt jogilag a csecsemõ hat hetes koráig teheti meg. Ez azonban annak a családnak, aki szerette volna örökbe fogadni a gyermeket, és esetleg 10-15 éve vár egy babára, óriási tragédia — mondta a Gólyahír Egyesület elnöke.

Kapcsolódó linkek:
Forrás: csalad.mandiner.huVissza a cikkekhez

Támogatás

Mint közhasznú szervezet, a jogszabályok szerint 2002-től jogosultak vagyunk gyűjteni az adók felajánlott 1%-át.
Kérjük, hogy támogassa Egyesületünket és ajánlja fel adójának egy százalékát, amivel segít kitűzött céljaink elérésében!

Tovább »

Elérhetőségek

INGYEN HÍVHATÓ KRÍZISVONAL

06-80-203-923