Rólunk - Rólunk szól

Remény a teljes életre

A krízishelyzetbe került várandós anyák megsegítésével az újszülött gyilkosságok megelõzését tûzte zászlajára a hat évvel ezelõtt létrejött Gólyahír Egyesület. Általuk a kilátástalan, megoldhatatlan szituációkba került édesanyák segítséget kaphatnak ahhoz, hogy ne ezt a szörnyû cselekedetet tartsák egyetlen kiútnak egy reménytelennek tûnõ helyzetbõl. Az egyesület tehát megpróbálja elejét venni a bûneseteknek, oly módon, hogy összefogtak a megelõzésben szerepet vállaló szakemberekkel, védõnõkkel.

Debrecen Online /2006.04.14./

Minden alkalommal alaposan felborzolja a kedélyeket, amikor a hírekben elhagyott csecsemõkrõl hallunk. Magunkban rendszerint elítéljük az ilyen anyákat, amin nem lehet csodálkozni, hisz a babáját magától eldobó anya esélyt sem ad csemetéjének arra, hogy vérszerinti szülei mellett nevelkedjen fel. Más megközelítésben azonban lehet, éppen azáltal teremti meg számára az érzelmi biztonságot, ha lehetõvé teszi, hogy egy gyermektelen családba kerüljön, ahol vágynak rá.

- Az igazi megelõzés szerintünk az, hogy az anya számára legyen egy megértõ ember, aki meghallgatja, ráfigyel, és akivel beszélhet problémájáról õszintén, annak veszélye nélkül, hogy elítélik, vagy rábeszélik egy más által helyesnek ítélt megoldásra. Szeretnénk megadni a lehetõséget, hogy a „terhesekbõl” várandós anyákká válhassanak, tudjanak arról, hogy segítséget kérhetnek, ha nehéz helyzetbe kerülnek. Célunk, hogy felelõsségteljes döntést tudjanak hozni önmaguk, és gyermekük sorsáról, és csak végsõ esetben adják örökbe a kicsit – mondja Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke.

Annak érdekében, hogy a rászoruló nõk megtalálják az egyesületet, tág idõintervallumban – reggel 6-tól este 22-óráig – hívható telefonvonalat mûködtetnek. A 06-30/251-7100-as telefonszámon név nélkül mondhatják el gondjaikat a kétségbeesett nõk a vonal túl oldalán lévõ szakembernek. A hívásokat fõleg védõnõk fogadják, és az ország minden megyéjében van egy egyesületi tag egy „mobiltelefonos gólyahírnök”, aki, ha kell személyesen is tud segíteni az édesanyának. Hajdú-Bihar megyében a 30/251-7108-as számon érhetõ el Pappné Kozma Erika védõnõ, az egyesület tanácsadója.

A Gólyahír Egyesület segíteni tud például a várandós nõk anyaotthonban való elhelyezésében, felvilágosításában, támogatások igénylésében, kelengye, babakocsi, kiságy megszerzésében. Aki nem tudja vállalni csecsemõjét, az a baba elhelyezésével kapcsolatban is tanácsot kaphat. Így tájékoztatják egyebek mellett a nyílt örökbeadásról is, amely során az anya megismerheti az örökbefogadó szülõket.

– Hazánkban ennek inkább a titkos formája elterjedtebb, hiszen az állam adja örökbe a gyermekeket, õ választja ki számukra a szülõket, és az új anyuka, apuka semmit nem tudhat a gyerek múltjáról. A hivatalosan mûködõ Gólyahír Egyesület a nyílt örökbefogást preferálja. Ennek elõnye ugyanis, hogy a kisgyermeknek megmarad a múltja, az „igazi” édesanyja választja ki számára azt a szülõpárt, akire szívesen rábízná csemetéjét, és maga a gyermek is tudatában van annak, hogy õt örökbe fogadták, hiszen nem jó hazugságban élni – véli az egyesület elnöke.

A nyílt örökbefogadással kapcsolatban a laikusokban felmerülhet a kérdés: Mi van akkor, ha a vérszerinti anya egyszer meggondolja magát, és mégis õ szeretné felnevelni a gyermekét? A jogi szabályozás tisztázza ezt a helyzetet, ugyanis az anyuka miután aláírta az örökbeadási nyilatkozatot, már nem gondolhatja meg magát, de elõtte bármikor megmásíthatja szándékát.

A Gólyahír Egyesület fennállása óta 235 nyílt örökbefogadást bonyolított, jelenleg 220 család vár gyermekre. Tavaly minden héten egy baba – összesen 52 csecsemõ – örökbefogadásában segítették, ám idén az elsõ negyedévben már 15-nél tartanak. Megyénkben öt kisbabát fogadtak–, hármat adtak örökbe az egyesület segítségével, és két család van várólistán.

Az örökbefogadó családok utókövetését klubok létrehozásával segítik. A tájékoztatás érdekében, pedig minden évben kétszer az összes örökbefogadásra váró családot találkozóra invitálják, ahol a szülõk választ kaphatnak kérdéseikre, megoszthatják aggodalmaikat egymással. Nyaranta olyan családi összejöveteleket is szerveznek, ahova az örökbefogadó párok a gyerekekkel együtt mennek el, õszintén beszélnek magukról, hiszen nagyon fontos, hogy a kicsik lássák, nincsenek egyedül, és nem egyedi eset az övék.

DÁVID ORSOLYA

G A L E R I A


Kapcsolódó linkek:
AZ eredeti cikk itt olvashatóVissza a cikkekhez

Támogatás

Mint közhasznú szervezet, a jogszabályok szerint 2002-től jogosultak vagyunk gyűjteni az adók felajánlott 1%-át.
Kérjük, hogy támogassa Egyesületünket és ajánlja fel adójának egy százalékát, amivel segít kitűzött céljaink elérésében!

Tovább »

Elérhetőségek

INGYEN HÍVHATÓ KRÍZISVONAL

06-80-203-923